Het beste voor uw gazon!

De meeste grote tuinen hebben een gazon. Iedereen wil een mooi en onkruid vrij gazon, maar hoe krijg je dat? Een strak gazon is zeer beeld bepalend voor uw tuin en verdient daarom aandacht. Om te beginnen is het goed om te weten dat regelmatig maaien zeer gewenst is. Minimaal 1 keer per week.  Belangrijke factoren voor een mooi en vitaal gazon zijn, zonlicht, voeding, en bodemgesteldheid. Helaas heeft niet elk gazon de luxe van voldoende licht, soms kan het nut hebben om omliggende bomen of grote heesters te snoeien.

Mesten

Het grote geheim van een fris en groen gazon is bemesting. Ons advies is om dit drie maal per jaar te doen, voorjaar, zomer en najaar. In het voorjaar een mest die naast het voeden van het gazon ook het mos aanpakt. Met name in de zomer willen we het gazon vitaal en groen hebben, zodat het beter bestand is tegen droogte ‘s. En ook het onkruid minder kans krijgt. In het najaar harden we af met een kalkrijke mest, zodat het gazon sterk de winter ingaat.

Verticuteren

Elk jaar is het van belang om het gazon te verticuteren. Nadat de mest zijn werk gedaan heeft, en een groot deel van het mos al los is komen te zitten. Is het tijd om het mos mechanisch te verwijderen. Ook de vilt laag word aangepakt. Dat zijn de onderste bruine delen van het gras en dode delen. Als dit weg gehaald is blijft er alleen nog mooi groen gras over. Hoe harder het gazon word geverticuteerd hoe mooier het groen terug groeit.

Doorzaaien

Na het verticuteren is het idealen moment om door te zaaien. Door het aanbrengen van nieuw zaad blijft het gazon jong. Ook de verhouding tussen de verschillende soorten grassen in het gazon blijft optimaal. De meeste doorzaai machines strooien zaad boven op het gazon. Wij hebben echter de perfecte doorzaaimachine die het graszaad in de grond legt, op de plek waar het hoort. Hierdoor hebben we een zeer hoge kiem percentage. Een veroudert en slecht uitziend gazon, kan hierdoor eenvoudig en efficiënt, worden omgetoverd tot een verbluffend mooie grasmat.

Voorkomen van mos

Vaak is mos een teken van te weinig voeding in de grond. Al kan het ook worden ontstaan door vocht en schaduwplekken. Een uitstekende manier om de bodem van uw gazon te voeden is met lavameel. Dit is een product van vulkanisch gesteente en bevat alle bestaande mineralen in de juiste hoeveelheden. Mos groeit niet graag op mineraal rijke gronden, en heeft het minder naar zijn zin. Een bijkomend voordeel is dat het gras zeer gezond groeit van deze mineralen.  Ook hiervoor hebben wij een methode ontwikkeld om het meel efficiënt aan te brengen.

Wilde grassen

In een mooi gazon kunnen altijd lelijke plekken ontstaan doordat er dominante gras soorten in uw gazon gaan groeien. Dit is een probleem om alert op te zijn. Het is een probleem wat niet echt te voorkomen valt, aangezien sommige van deze gras zaden wel 12 jaar in de grond kunnen zitten voordat ze ontkiemen! Deze soorten zijn vaak dominant, en nemen grote stukken van het gazon in beslag. De soorten zijn vaak groter van blad dan de soorten die we in het gazon willen zien. De beste methode is deze plekken te behandelen en weg te halen, nieuwe grond aanbrengen en opnieuw inzaaien.

Engerlingen en Emelten

Beide zijn larven die in de grond leven totdat ze gaan ontpoppen en uitvliegen. De larven vreten de wortels weg van het gras en hierdoor kunnen lelijke bruine plekken ontstaan. Ook de vogels brengen met het zoeken naar deze larven grote schade toe aan het gazon. Wij behandelen deze plekken met aaltjes, dit is een biologisch middel wat de larven onschadelijk maakt. Om het bodemleven zo min mogelijk te verstoren pakken wij uitsluitend de plekken aan waar deze larven zitten.